MapHab. Mapatge de la lluita per l’habitatge
Stop Desnonaments! Stop Desahucios! Stop Evictions!
Alerta Desnonaments Casos Desnonaments Barcelona (2016-2022)

Mapa de les convocatòries per aturar desnonaments a Catalunya a partir de l’any 2023. Indica lloc, data i hora de la convocatòria, el propietari demandant i el col·lectiu convocant. La informació la faciliten els propis activistes per un habitatge digne.

Objectius

L’objectiu del mapa és visibilizar el problema dels desnonaments a Catalunya i la resposta popular, així com sistematitzar la informació per tal d'afavorir la reflexió col·lectiva.

El mapatge posa de relleu la geografia de les convocatòries per convidar a reflexionar sobre el seu desplegament territorial. L’enregistrament de la data i l'hora de les convocatòries possibilita traçar la seva evolució temporal amb l’objectiu d’identificar possibles patrons rellevants. Sistematitzar les dades dels propietaris demandants, per altra banda, pretén millorar la comprensió de les relacions entre la geografia, l’estructura de la propietat i la problemàtica dels desnonaments. Finalment, mostrar les zones d’activitat dels diferents col·lectius permet visualitzar solapaments i complementarietats.

Metodologia

El mapa visualitza la informació compartida sobretot a través del canal de difusió de Telegram “DesnonamentsBCN”, però també dels canals de Telegram "Desnonaments Vallès Oriental", "DesnonamentsSBD", "Desnonaments Ripo-Sarda", "Desnonaments Camp de Tarragona", "Desnonaments Baixa Llobregat" i les convocatòries facilitades per voluntaris de diversos col·lectius en lluita pel dret a l’habitatge a Catalunya.

2023

El total de convocatòries per aturar desnonaments a porta de la ciutat de Barcelona del canal de Telegram DesnonamentsBCN durant l'any 2023 va ser de 130, 8 menys que el 2022, però seguint amb la mitjana de gairebé dues convocatòries cada tres dies laborables. El 69% d'aquestes convocatòries responien a una demanda de desnonament interposada per un propietari privat persona jurídica. És un percentatge proporcionalment molt elevat tenint en compte que aquests controlen un 32,4% del parc d'habitatges de lloguer de la ciutat de Barcelona, segons les dades de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge de Barcelona de 2021. La resta de desnonaments els sol·liciten persones físiques, un 22%, i entitats públiques, un 9%. A partir de les dades del Consell General del Poder Judicial sobre diligències de llançament a Barcelona, podem calcular que el 2023, els col·lectius van convocar a aturar aproximadament el 10% de tots els desnonaments programats a la ciutat.

El propietari que més apareix rere les convocatòries del canal de Telegram DesnonamentsBCN, amb diferència i per segon any consecutiu, és el fons voltor Cerberus Capital Management (32 convocatòries). El segueixen les empreses públiques, particularment l'Institut Municipal de l'Habitatge i Rehabilitació de Barcelona i l'Institut Català del Sòl, amb 12 convocatòries. Aquests ens públics se situen respectivament en el primer i tercer lloc del rànquing de grans tenidors d'habitatge de lloguer, segons la investigació "De qui són els pisos a Barcelona" del mitjà de comunicació Crític. Finalment, amb 6 convocatòries, el conegut fons voltor Blackstone Inc. se situa en tercera posició.

Si comptem totes les convocatòries per aturar desnonaments recollides al mapa l'any 2023, Cerberus Capital Management amplia el seu lideratge amb 78 convocatòries. Les empreses públiques mantenen la segona posició amb 17 convocatòries. En la tercera posició, en canvi, Blackstone Inc. (10 convocatòries) es veu sobrepassat per Caixa Bank (12 convocatòries), si incloem també les entitats que comparteix aquest banc amb el fons voltor Lone Star (20% de Coral Homes i de Gramina Homes).

A la ciutat de Barcelona, tornen a destacar com a punts calents els barris cèntrics del Raval, el Gòtic, Sant Antoni i el Poble Sec, on la lluita dels sindicats barrials segueix activa contra els efectes de la gentrificació i la turistificació. El districte de Nou Barris continua sent l’altra zona més afectada de la ciutat, especialment els barris de Les Roquetes, Can Peguera i El Turó de la Peira. El districte de Sants-Montjuïc és la tercera zona que més destaca, seguit dels barris de La Teixonera, el Coll i el Carmel. Allà mateix es troba, precisament, el parc dels Tres Turons, objecte d'un pla de transformació urbana que el Grup d’Habitatge dels Tres Turons (GHATT) ve denunciant els últims anys. Així mateix, el barri de la Sagrera també mostra activitat, on la implantació de la nova estació de l’AVE fa temps que genera oposició veïnal pels efectes gentrificadors que està tenint al barri i als voltants. El districte de Gràcia també concentra un destacat nombre de convocatòries per aturar desnonaments. I, finalment, al districte de Sant Martí, el barri del Besós i el Maresme és la darrera zona que destaca de la ciutat.

En procés